Volleybompa i Habo

Målgrupp

I Habo riktar sig Volleybompa framförallt till de som är 4-5 år, men även vissa 3- och 6åringar är med och faktiskt någon tvååring. Eftersom det skiljer så otroligt mycket mellan en tvååring och en sexåring är det direkt nödvändigt att vara en ledare per barn. Om man inte är det går det inte att individanpassa på ett optimalt sätt, något som är väldigt viktigt för att barnen ska tycka att volleybompa är roligt.

Lika mycket som Volleybompa riktar sig till barnen måste det också vara attraktivt för föräldrarna. De ska känna att de gör någonting meningsfullt och lustfyllt tillsammans med sina barn när de är på Volleybompa. Vi strävar efter att föräldrar ska tycka att Volleybompa faktiskt är roligt, och att det bidrar till utveckling av både barnet som individ men också i relationen mellan barnet och föräldern.

Tiden

I Habo Wolley har vi Volleybompa varje lördag mellan klockan 10.00-11.00, med uppehåll över sommaren och jul. Anledningen till att det ligger just på lördagar är för att många barn går långa dagar på dagis samtidigt som föräldrar jobbar heltid, och när man kommer hem på kvällen har man helt enkelt inte ork att delta i organiserad aktivitet. Dessutom är det många som har äldre syskon som ska skjutsas till och från sina aktiviteter, vilket gör det svårt för en förälder att spendera en timme i en sporthall.

Lördag morgon konkurrerar inte med speciellt mycket annan aktivitet. Både barn och föräldrar är generellt utvilade och man får genom Volleybompa en bra och hälsosam start på helgen

Antal deltagare och hall

Volleybompa är populärt i Habo, varje lördag brukar det dyka upp 40-50 barn och lika många vuxna. Vi befinner oss i en fullt utrustad sporthall som mäter 16×32 meter, där vi har tillgång till all skolans materiel. Just nu upplever vi inga problem med antalet deltagare men vi uppskattar att utrymmet kan komma att kännas trångt när vi kommer uppemot 60 barn.

Slutsatsen man kan dra av det är att på grund av att föräldrarna är där och har koll på sitt barn kan man vara väldigt många utan att det känns överväldigande.

Upplägget

I avsnittet bedriva volleybompa beskrivs hur en volleybompatimme normalt går till i Habo. En samling mitt på golvet med presentation följt utav några av våra volleybompaspecifika aktiviteter (bingo, saga och bana). Därefter lite bollövningar och någon bollek. Till sist får alla varsin ballong som vi leker med, och när barnen väl fått ballonger är det omöjligt att göra något utan dessa.

För att vi ska hinna med allt detta på en timme krävs viss struktur. Föräldrar måste snabbt flytta bort det som använts och plocka fram det som behövs för nästa aktivitet. Då många är med varje vecka och vet exakt vad som ska göras går det ofta väldigt smärtfritt. Vid vissa aktiviteter behöver inte föräldrar ständigt vara vid sitt barns sida och då finns möjlighet att snabbt rigga om.

Det som kräver störst ansträngning är när banan ska bort och lämna plats för bollövningar, men då vi är många föräldrar som hjälps åt brukar det gå blixtsnabbt.
En annan viktig insats föräldrar gör är att blåsa upp ballonger. Det går åt en ballong per barn plus ett gäng extraballonger då de har en tendens att gå sönder, men ifall 15 föräldrar hjälps åt att blåsa medan barnen leker någonting går även det jättefort.

Från volleybompa till kidsvolley

I Habo kan man börja träna kidsvolley det året man fyller sex år, har man varit med i Volleybompan ett tag har man med största sannolikhet inga problem med övergången. Många väljer dock att vara kvar i Volleybompa parallellt med att de börjar träna kidsvolley på torsdageftermiddagarna, i synnerhet  de som har småsyskon i Volleybompa. Dels för att de tycker att det är roligt och dels för att föräldrarna inte kan lämna barnet ensamt en lördagsmorgon.

Vår förhoppning är även att föräldrarna precis som barnen ska ta steget över till Kidsvolley, och sedan vi införde volleybompa har den absoluta majoriteten av våra nya kidsvolleyledare kommit därifrån. Att vara med som förälder i Volleybompa gör att man utan att tänka på det får en ledarutbildning, och när man även har koll på grunderna i kidsvolley och de övningar som är populära är steget inte speciellt stort. Vår strävan är att i de unga kidsvolleygrupperna ha en vuxen ledare per fem barn och en ung ledare per fyra barn. Den höga ledartätheten gör att ansvaret på varje ledare inte blir lika tungt och steget från volleybompa inte lika stort.