Starta volleybompa

Det viktigaste att tänka på när man startar volleybompa kan man räkna ut genom att läsa om en vanlig volleybompaträning. Barnen ska ha roligt. Funkar inte det man gör, så lägg ingen prestige i det. Ändra övning och byt fokus. Men för att man ska få en bra träning måste man få dit barn och föräldrar först och det gör man genom att betona leken. Vi leker tillsammans. Här är det också viktigt att påpeka att alla är ombytta, även föräldrar alltså. Givetvis kan man kasta bollar även i jeans, men det är roligare för alla, och mer på ”riktigt”, om alla ser ut att vara redo för träning.

Ifall man i en volleybollklubb vill starta volleybompa, ta reda på hur familjekonstellationerna ser ut i klubben. Ifall de som spelar t.ex kidsvolley eller fyrmanna har småsyskon som går i förskolan ska man givetvis utnyttja detta när man drar igång volleybompa.  Dessa barn har i sin tur kompisar som de kan dra med, vilket gör att man snabbt får en tillräckligt stor grupp. Eftersom mycket av det man gör i volleybompan genomförs enskilt eller i par, behöver man inte vara speciellt många för att få till en funktionsduglig volleybompagrupp. Att börja småskaligt kan rentav vara en fördel, tillväxten kommer nästan automatiskt med det goda ryktet. Volleybompa är en bra produkt, att som förälder kunna kombinera gemenskap och aktiv verksamhet med sitt barn är prioriterat i många familjer. Ifall man är tydliga med att lek, gemenskap och personlig utveckling är grunderna i volleybompa, inte att bli bra volleybollspelare, kommer rekryteringen gå mycket bättre.

Volleybompa fungerar även utmärkt som enskild verksamhet, ej knuten till exempelvis en volleybollklubb. Att gå ihop ett gäng småbarnsföräldrar, hyra en sporthall och genomföra en timme volleybompa är ett bra sätt att umgås både barn och föräldrar emellan.

Utrustning

Det mesta som behövs för att starta volleybompa finns i en vanlig sporthall. Ärtpåsar, rockringar, konor och dylikt finns ofta i hallarna, men ägs av skolor eller fritidsverksamhet. För att få en riktigt bra volleybompaverksamhet måste man således köpa in dessa saker eller tala snällt med skolan och be om en nyckel. De flesta skolor är mycket positiva till att låna ut sin materiel ifall man förklarar volleybompakonceptet för dem.

Den utrustning som beskrivs nedan är sådant som kan vara bra att ha när man startar Volleybompa, men givetvis behövs inte allt. Samtidigt behövs saker som inte kommer stå i listan nedan. Volleybompabingo kräver t.ex. rockringar eller motsvarande, men finns inte med i listan nedan. I det övningsbatteri som finns under en annan flik kommer ni hitta flera redskap som kan behövas, men mycket finns som sagt redan i vanliga idrottshallar.

Bollar

Det finns en mängd olika volleybollar att välja på. Den boll som det spelas Kidsvolley med fungerar alldeles utmärkt till volleybompa. Det krävs egentligen inga speciella bollar till volleybompa, men eftersom barnen är små rekommenderas lätta, gärna färgglada bollar. I Habo använder vi röda, rosa och turkos bollar tillsammans med den vanliga Kidsvolleybollen.

Småbollar av typen som finns i bollhav, använder vi ofta till olika lekar. De är t.ex. utmärkta att träna smashkast med.

Ballonger

Att alla får med sig en ballong hem efter träningen är en trevlig tradition i Volleybompa. Träningen avslutas som ett barnkalas. Men ballongen är inte bara en trevlig tradition. Den är också ett bra träningsredskap. Ett träningsredskap som barnen får med sig hem. Om barnen gillar rörelserna och övningarna vi gör på Volleybompan är sannolikheten större att de fortsätter att träna och leka med ballonger större om de faktiskt har en ballong hemma. Barn som leker med ballonger hemma tränar faktiskt volleyboll under sin lek hemma. I ett land där volleybolltraditionen inte är lika stark som t.ex. fotbolls- eller innebandytraditionen är det en seger i sig.

Ärtpåsar

Volleybollens smashrörelse liknar mycket ett lyckat spjutkast. För att bli en bra smashare är det alltså sunt att först få en bra kaströrelse. Små barn har små händer och att greppa och kasta iväg en volleyboll kan vara svårt även för en vuxen. Träna kaströrelsen, dvs. smashrörelsen, genom att kasta ärtpåsar. De har en lagom tyngd och är enkla att greppa.

”Bollhavsbollar”

Av samma anledning som man behöver ärtpåsar är bollhavsbollar bra att ha. Fördelen med bollar kontra ärtpåsar är att bollarna också studsar och rullar, vilket gör att man kan föra in fler moment i träningen. De kan också vara bra att ha i olika lekar.

Spordas Reaction balls

Spordas reaction balls är ett träningsredskap som många barn tycker är riktigt roligt. ”Bollen” är konstruerad på så sätt att den studsar åt alla möjliga olika håll när den släpps i marken. En rolig reaktions- och rörelseträning där man ska fånga in bollen kan göras på olika sätt med detta redskap.

Startpaket

På www.basesport.se kommer det finnas ett startpaket för Volleybompa att beställa från och med vecka 36. Det ordinarie priset för startpaketet är 2700kr, men de 15 första paketen säljs för enbart 2000kr. Ifall ni vill ha paketet subventionerat, kontakta ert distriktsidrottsförbund för att komma fram till något tillsammans.

Paketet innehåller följande:

1 x Volleybompabingo (22 uppdragskort, 1 regelblad, 30 bingobrickor)
1 x Kryptunnel
1 x Markeringskoner (25 stycken platta koner + hållare)
1 x Axelband/lekband ( 25 stycken fördelat på tre färger)
1 x Ärtpåsar (25 stycken fördelat på tre färger)
1 x Ballonger ( 500 stycken)
1 x Klistermärken ( 250 stycken)