Bollkalas i Habo
Bollkalas är när föräldrar och barn leker tillsammans med bollar i en enklare miljö, till exempel en lekhall på ett dagis eller i en kyrka. I och med att barn och föräldrar leker tillsammans finns ingen nedre åldersgräns, utan alla föräldrar som tror att deras barn kan ha roligt med bollar är välkomna.
Bollkalas i Habo
I Habo har vi Bollkalas jämna måndagar, klockan 10-11 i Missionskyrkans lekhall. Det är öppet för alla mellan 0-5 år, således kan alla som inte har samtliga sina barn på förskola vid angiven tidpunkt komma.
Timmen börjar med att alla sitter i en ring och vi rullar en skallerboll mellan oss. Det par som har bollen presenterar sig, och rullar den sedan vidare. Får man bollen igen får man berätta något annat, t.ex hur gammal man är eller ens favorit-någonting.
Därefter kör vi någon gemensam lek, exempelvis att man ska lägga bollar i hinkar eller rockringar. Rätt färg på rätt plats. När den gemensamma leken är avslutad går ledare och sätter på kaffe samt slår upp saft, och det är fri lek där föräldrar och barn själva eller tillsammans med andra leker med bollar på det sätt som passar dem. När halva tiden gått brukar det vara läge att ta fram ballonger, som barnen självklart får ta med sig hem. När barnet tröttnar kan man gå och äta sitt medhavda fika i cafeterian, där Habo Wolley bjuder på dryck.
Vanligtvis finns det ingen hejd på barnen, och fikat blir inte av förrän efter 11 när man har städat upp alla bollar i lekhallen. Det blir ett tillfälle för framförallt föräldrar att knyta kontakt med varandra, barnen de är mest fokuserade på fikat.
Starta bollkalas
Bollkalas är väldigt enkelt att dra igång. Vi tog en kontakt med Missionskyrkan i Habo som vi ansåg hade en bra lokal, och de föll direkt för idén. Därefter bestämde vi ett startdatum som vi kommunicerade ut i Habo med strategiskt placerade affischer, samt i det lokala annonsbladet Habonytt. Vi marknadsförde självklart också den nya aktiviteten på Volleybompaträningen lördagen innan.
Vi köpte in olika typer av bollar från PinkOrBlue för cirka 500kr, allt från bollhavsbollar och vinylbollar till badbollar och skallerbollar. Alla bollar som inte gör ont att bli träffad av, och inte går att stoppa i munnen är bra. Förutom bollar hade vi med oss rockringar samt volleybompaballonger (men vanliga fungerar såklart också).
Första gången kom det 13 föräldrar och 15 barn, och antalet har legat mellan 15-20 varje gång. Såhär såg vår kommunicerade affisch ut
bollkalas affisch
Bokllkalas kommer förhoppningsvis fungera som rekrytering till volleybompa, det är nämligen inte bara småsyskon till volleybompabarnen som går på Bollkalas utan väldigt många har ingen tidigare anknytning till Habo Wolley.
Förhoppningen är att familjecentralen till hösten ska bära Bollkalas ekonomiskt, och möjliggöra att det sker oftare än varannan vecka. Det är nämligen inte möjligt att få LOK-stöd för verksamhet för så små barn.