Bedriva volleybompa

Att bedriva volleybompa ställer inte samma krav på en ledarskap och minutiös planering som att bedriva vanlig volleybollträning. Volleybompans främsta syfte är att barnen ska ha roligt, och har de det har man lyckats. Barn tycker dessutom om att känna igen sig och det som kan verka repetitivt för de vuxna, uppskattas för det mesta av barnen. Därför kan man utgå ifrån ”En vanlig volleybompaträning” nedan, och ibland göra små ändringar för att testa något nytt. Dessutom har man alltid en ombytt förälder per barn, som fungerar som ledare för just sitt barn. Att utnyttja föräldrarna väl för att få flyt i Volleybompatimmen är en av nycklarna för att volleybompa ska kunna bedrivas på ett bra och smärtfritt sätt.

En vanlig volleybompaträning

Alla volleybompapass ser i princip likadana ut. Som vuxen och ledare tycker man ibland att träningarna blir enahanda och för lika vecka efter vecka. Barnen, däremot, uppskattar att de vet vad som väntar. Många kommer till träningen för att få göra samma saker som de gjorde förra veckan och om upplägget ändrats så att något av de vanligen stående inslagen tagits bort till förmån för något annat, ja då är det många som protesterar. En framgångsfaktor är därför att hitta en struktur på träningen som är i princip likadan vecka efter vecka. Hur våra pass brukar se ut följer nedan.

Start och våra två regler

Vi brukar säga att vi bara har två regler på volleybompan. Den första regeln är att man ska ”frysa”, dvs. stanna på sin plats och hålla i bollen och lyssna, om någon ledare blåser en signal i visselpipan. Andra regeln säger att det är ”samling på bio” framför ledaren, om denne blåst två signaler i pipan. Volleybompa startar alltid med en samling i ring framför ledarna.

Sittandes i ringen brukar vi presentera oss för varandra. Vi säger hur gamla vi är och vad vi heter. En genomgång av visselpipereglerna görs alltid, repetition för barn som tidigare varit med och presentation för nya adepter. Barnen är ofta mycket sugna på att få illustrera vad ”signalen stå still” innebär. De första träningarna under terminen brukar vi också undersöka om visselpipan fungerar. Barnen får springa runt i salen och leva bäst de vill. När ledaren blåser en gång ska de stanna. Ledaren säger till barnen att de får springa igen och proceduren upprepas. Efter två tre signaler kommer signalen för samling på bio och alla kan nöjt konstatera att visselpipan fungerar samt att barnen är jätteduktiga på att stå till.

Goda vanor grundläggs tidigt så när vi sitter i ringen i början av passet brukar vi också ta tillfället i akt att prata sömn och kost. Vi poängterar att alla människor måste äta och sova för att orka med dagen (och speciellt viktigt är det ju idag när vi ska träna) och några barn får stolt berätta om sin frukost. Nu är vi alla redo att börja träna på riktigt.

Volleybompabingo, volleybompabanan och volleybompasaga

Den första övningen vi genomför är så gott som alltid Volleybompabingo. Barnen tränar kroppskontroll, bollkontroll och samspel med andra på ett enkelt sätt genom att vända på uppdragskorten som ligger utspridda i hallen, göra det som står och visas på kortet (t.ex. kasta bagger till sin förälder eller stå på ett ben), kryssa för sin bingobricka och sedan springa till nästa uppdragskort.

Alternativet till Volleybompabingo brukar vara att göra rörelser till Volleybompasagan. Alla barn ställer upp på kortlinjen i hallen och utför de rörelser som ledaren berättar om och visar. En saga kan handla om vad som helst, men populärt brukar vara att förlägga handlingen till ett annat land med vilda djur. Då får man härma flygplan – resan dit, gå som en gorilla, åla som en orm, gå på alla fyra som ett lejon osv.

Nästa inslag i volleybompan är anledningen till att många barn kommer över huvud taget. Volleybompabanan kan vi i Habo inte längre plocka bort från programmet utan starka protester från barnen. Det är kort och gott en hinderbana där man, som i alla hinderbanor tränar smidighet, styrka och koordination. Vi har lagt dessutom lagt in olika bollmoment. Fånga kastade bollar – innan eller efter studs beroende på ålder och skicklighet – och slänga dem över nät, smasha på bollar, kasta iväg ärtpåsar i smashrörelse osv. Av naturliga skäl är banan olika svår att bemästra för olika barn. Det är därför viktigt att det finns flera möjligheter att kunna ta sig runt banan samt att man anpassar svårigheterna. När bollar ska kastas över nät varierar näthöjden från 50 cm till 150 cm. Det är viktigt att barnen känner att de lyckas. Volleybompa ska vara roligt!

Bollövningar och lek

Nästa punkt på programmet är oftast olika bollövningar. Vi tränar baggerkast, fingerslagskast och smashkast, men givetvis tar vi ner det på den nivå 3-, 4- och 5-åringar har. Eftersom den är så individuell blir det viktigt som ledare att berätta och visa att i princip alla sätt är bra och korrekt. Så länge de tränar på ett baggerliknande kast spelar det ingen roll om bollen studsar en eller fem gånger i marken innan de fångar den. Vi försöker uppmuntra barnen att komma så nära Kidsvolley som möjligt, men det är de själva som måste bestämma i vilken takt det går. Barnen själva måste sätta upp sina egna mål. Givetvis tillsammans med sina föräldrar, vilka brukar vara de som barnen kastar till.

När bollövningarna är igång plockas hinderbanan ner. Samtidigt sätts spelplanen upp för den stundande leken. Ofta klassiska ”skolgymnastiklekar” bygger vi om så de passar volleyboll. ”Kinesiska muren” utförs uteslutande med smashrörelse.  När vi leker ”Ingen boll på min sida” måste bollarna kastas med fingerslagskast eller baggerkast osv.

Avslutning med ballonger

Volleybompa är som ett barnkalas varje vecka. Man går till kalaset, leker och har roligt och kommer hem med en ballong. Så fungerar även Volleybompa. Vår avslutande övning är nämligen alltid att leka med ballong.

Under tiden som vi håller på med någon lek blåser ett antal föräldrar upp ballongen till alla barn. Med ballongens hjälp kan man träna teknik, samspelet mellan öga och hand och därmed också många nycklar som krävs för att kunna smasha t.ex. Vi använder ballongerna i flera olika övningar och när vi är klara är det dags att sluta för dagen.

Vi avslutar träningen med att kort gå igenom vad vi har gjort. Vad vi har tränat på. Alla har givetvis varit duktiga och oftast får barnen ett klistermärke att ta med sig hem. Givetvis får de också behålla sin ballong. Med ballongen får de också en uppmaning: se till att leka med ballongen hemma!

Utrustning

Vad volleybompa däremot ställer vissa krav på för att fungera optimalt är tillgång till utrustning. Då volleybollen och bollarna bara är en liten del av volleybompan krävs även sådant som inte behövs under en volleybollträning.

Det mesta som behövs för att starta volleybompa finns i en vanlig sporthall. Ärtpåsar, rockringar, konor och dylikt finns ofta i hallarna, men ägs av skolor eller fritidsverksamhet. Plintar, madrasser och annat hinderbanematerial likaså. För att få en riktigt bra volleybompaverksamhet måste man således köpa in dessa saker eller tala snällt med skolan och be om en nyckel. Förklarar man sin verksamhet och tar ansvar om något går sönder brukar det aldrig vara något problem.

Den utrustning som beskrivs nedan är sådant som kan vara bra att ha när man startar Volleybompa, men givetvis behövs inte allt. I det övningsbatteri som finns under en annan flik kommer ni hitta flera redskap som kan behövas, men mycket finns som sagt redan i vanliga idrottshallar.

Bollar

Det finns en mängd olika volleybollar att välja på. Den boll som det spelas Kidsvolley med fungerar alldeles utmärkt till volleybompa. Det krävs egentligen inga speciella bollar till volleybompa, men eftersom barnen är små rekommenderas lätta, gärna färgglada bollar. I Habo använder vi röda, rosa och turkos bollar tillsammans med den vanliga Kidsvolleybollen.

Småbollar av typen som finns i bollhav, använder vi ofta till olika lekar. De är t.ex. utmärkta att träna smashkast med.

Ballonger

Att alla får med sig en ballong hem efter träningen är en trevlig tradition i Volleybompa. Träningen avslutas som ett barnkalas. Men ballongen är inte bara en trevlig tradition. Den är också ett bra träningsredskap. Ett träningsredskap som barnen får med sig hem. Om barnen gillar rörelserna och övningarna vi gör på Volleybompan är sannolikheten större att de fortsätter att träna och leka med ballonger större om de faktiskt har en ballong hemma. Barn som leker med ballonger hemma tränar faktiskt volleyboll under sin lek hemma. I ett land där volleybolltraditionen inte är lika stark som t.ex. fotbolls- eller innebandytraditionen är det en seger i sig.

Ärtpåsar

Volleybollens smashrörelse liknar mycket ett lyckat spjutkast. För att bli en bra smashare är det alltså sunt att först få en bra kaströrelse. Små barn har små händer och att greppa och kasta iväg en volleyboll kan vara svårt även för en vuxen. Träna kaströrelsen, dvs. smashrörelsen, genom att kasta ärtpåsar. De har en lagom tyngd och är enkla att greppa.

”Bollhavsbollar”

Av samma anledning som man behöver ärtpåsar är bollhavsbollar bra att ha. Fördelen med bollar kontra ärtpåsar är att bollarna också studsar och rullar, vilket gör att man kan föra in fler moment i träningen. De kan också vara bra att ha i olika lekar.

koner

Koner i form av strutar kan användas till flera olika saker. I stafetter är de givna som start- vänd- och/eller målpunkt men de kan också användas i andra sammanhang. Exempelvis för att springa slalom i en hinderbana eller att fånga bollar eller ärtpåsar i konen.

Rockringar

Rockringar har flera olika användningsområden. Förutom att rocka, vilka de faktiskt är gjorda för, kan man använda dem som träffmål när man tränar kast. De kan också användas för att skutta mellan i en hinderbana eller som frizoner vid olika former av kull-lekar.

Spordas Reaction balls

Spordas reaction balls är ett träningsredskap som många barn tycker är riktigt roligt. ”Bollen” är konstruerad på så sätt att den studsar åt alla möjliga olika håll när den släpps i marken. En rolig reaktions- och rörelseträning där man ska fånga in bollen kan göras på olika sätt med detta redskap.

Hinder

Volleybompabanan är omåttligt populär och för att kunna bygga den krävs att det finns exempelvis plintar, madrasser, innebandymål, bockar, trapetser, bänkar och annat som kan fungera som hinder.

 

Startpaket

På www.basesport.se kommer det finnas ett startpaket för Volleybompa att beställa från och med vecka 36. Det ordinarie priset för startpaketet är 2700kr, men de 15 första paketen säljs för enbart 2000kr. Ifall ni vill ha paketet subventionerat, kontakta ert distriktsidrottsförbund för att komma fram till något tillsammans.

Paketet innehåller följande:

1 x Volleybompabingo (22 uppdragskort, 1 regelblad, 30 bingobrickor)
1 x Kryptunnel
1 x Markeringskoner (25 stycken platta koner + hållare)
1 x Axelband/lekband ( 25 stycken fördelat på tre färger)
1 x Ärtpåsar (25 stycken fördelat på tre färger)
1 x Ballonger ( 500 stycken)
1 x Klistermärken ( 250 stycken)